Vardag

Första och andra tiden som gravid

Första trimestern var jobbig. Jag kände mig svullen. Illamåendet fortsatte varje dag och hungern tog aldrig slut. Men inget sug för något. Smaker och dofter var helt omvänt. Tröttheten var jättejobbig. Jag kunde nog sova tolv timmar per dag. Jag kände att det var jobbigt eftersom jag alltid föreställt mig om jag har turen att bli gravid att jag vill fortsätta att praktisera yoga och träning. Jag kände mig lite nedstämd eftersom för mig är det verkligen viktigt med träning för att jag ska må bra. För några år sedan jobbade jag med ångest och tvångstankar. Det som hjälpte mig mycket var just träning. Jag bodde i Stockholm då och hade inte största umgängeskretsen. Vilken tur att jag tyckte om att springa. Efter det så har jag inte slutat att träna. Men det sköna idag är att jag kan ta en paus också utan att må dåligt. Ibland kommer man ur balans men man tar tag i det igen.

Jag var lite orolig i början just med graviditeten då det finns så mycket information om att man kan bli nedstämd etc, speciellt om man har tidigare jobbat på något med sig själv psykiskt. Det har inte varit så för mig alls. Jag känner mig snarare överlycklig att bli mamma. Nu är jag i halva min graviditet (47 %) och mitt råd är att man ska verkligen inte lyssna för mycket på vad folk säger eller vad som står skrivet. Min barnmorska sa att jag bara skulle läsa på vårdguiden 1177, inget annat forum som t ex familjeliv. Och jag har verkligen lyssnat på henne. Appen Preglife är superbra och där finns massor av bra information både under graviditet, inför förlossning och tiden efter. Jag har varit så orolig för det här med graviditet och förlossning. Verkligen rädd! Rädd för ändring av kroppen, hur kommer det gå etc. Jag vet ju inget ännu. Det kan bli jättejobbigt i slutet. Men det jag känner nu är att bara ska ta en dag i taget och njuta av min graviditet (som min mor har sagt mååånga gånger). Detta hade jag svårt att ta till mig i början men nu känner jag att jag kan njuta varje dag.

Andra trimestern är faktiskt bättre som alla har sagt. Tack o lov så hade dem rätt! För jag mår så mycket bättre, smakerna är nu som de ska vara. Jag kan dricka kaffe och te igen! Dofter mår jag inte illa av och tröttheten har släppt. Jag känner mig mycket piggare och starkare. Jag anpassar självklart min träning för att det ska passa graviditeten. Men man ska bara lyssna på kroppen om vad som känns bra och inte bra. Jag brukar tycka om att springa men nu tycker jag inte att det känns bra alls. Det blir istället promenader eller en tur med cykeln. Sen tränar jag med lätta vikter hemma, pilatesboll och övningar bara med kroppsvikten. Fungerar jättebra. Det finns massor av bra youtube klipp att titta på. Jag använder mig dock av en app som jag använt även innan graviditeten, Toneitup Studio. Superbra, men man måste prenumerera. Men så ser det ut för mig just nu. Hej hopp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *