Karriär,  Tips & Råd

Hur fördelar man sin tid?

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Många säger att vi mäklare jobbar jättemycket. Att vi alltid är tillgängliga och svarar i telefon 24 7. Men detta stämmer inte riktigt. För att reda ut detta lite så ska jag försöka att förklara men jag börjar från början.

När jag var ny som mäklare då kändes det som att jag jobbade jättemycket. Och det gjorde jag. Men på ett sätt som var oregelbundet, oorganiserat och bara helt stökigt. Kan man beskriva det så? Jag började på en firma som inte alls lärde oss hur man skulle arbeta på ett effektivt och bra sätt och veta när man slutar för dagen. Det enda jag fick höra var ‘Äg din kalender’. Men hallå, var är mentorn som ska hjälpa en?

Det här med att börja på rätt företag är av otrolig vikt när man är nyexad mäklare. Det kan bli så fel och man kan tappa sitt självförtroende så otroligt mycket om man inte får rätt start och hjälp. Många slutar inom ett år och en av faktorerna kan vara detta. Men tillbaka till arbetstiderna.

Idag som förälder och gift vill jag jobba annorlunda. Jag kan dra lite exempel. Om man vet att det blir en lång dag (detta betyder från morgon till kväll) då är det viktigt att inte komma in för tidigt på jobb nästa dag eller gå tidigare så att man halverar dagen. Vi människor mår inte bra av att jobba för mycket. Det finns studier på detta och arbetar man för mycket då finns stor risk för diabetes, depression och fetma. Läs gärna denna artikel om detta. Så det här med att säga att man jobbar hela tiden, det är ju en status bland människor men den dummaste jag någonsin hört om!!

Jag vill må bra och därför bestämmer jag över min tid. Detta är den positiva biten med mäklaryrket. Jag är inte fast på ett kontor för att stämpla in och stämpla ut. Jag har flexibla arbetstider vilket innebär att jag har kontrollen.

Ett annat exempel är, om man har söndagsvisningar så se till att vara ledig på fredagar. Jag kommer själv börja lägga mina visningar på vardagar och undvika söndagsvisningar mer och mer. Det finns redan mäklare som gör detta och de är jätteduktiga mäklare. Grejen med söndagsvisningar tillkom för att man skulle kunna konkurrera med andra företag inom branschen. Detta skulle vara en positiv sak utåt sett mot kunden. Men idag konkurrerar vi med att vara störst, duktigast mäklare, bästa tjänsten för kunden samt att den kan skräddarsys mer utefter kundens önskemål.

Tredje exemplet är att idag så har vi en skatteträff med våra kunder på kvällen vilket innebär att då vet jag att det är en lång dag om jag skulle gått in redan kl nio på morgonen. Men eftersom jag har sett till att planera så att jag inte har något möte på morgonen så ser jag till att räkna hur många timmar en arbetsdag har och går in till kontoret vid den tiden. Jag kan även jobba hemma om jag vill men alla gånger är inte detta bra. Man måste se till att pausa, för om du ändå jobbar hemma och sen ska in på kontoret då bli det som en lång arbetsdag, tro det eller ej. Och vad var då nytta med att stanna hemma. Att jobba hemma är super men med balans även här. Det som inte är störande det är om man svarar i telefon och om en ny kund vill bli kontaktad. Detta är ju en positiv kick!

Sammanfattningsvis, se till att räkna vad en arbetstid ska vara per vecka och se till att hålla det så istället. Tidigare räknade jag aldrig mina timmar utan bara jobbade hur som helst och det blev så stressande för mig. Men nu har jag insett att jag arbetar inte bättre av detta, snarare sämre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *