Bostadsförsäljningar,  Karriär,  Tips & Råd

Vad kan du göra för att öka chanserna till ett bättre slutpris på din bostad?

Photo by Olena Sergienko on Unsplash

Detta är en intressant fråga och som MÅNGA undrar över. Kanske tänker man att det ska inte spela någon roll men det gör det. Och det finns saker som faktiskt ger dig ett bättre slutpris idag. Jag ska skriva upp lite punkter till er som jag vet med mig av erfarenhet efter att nu ha varit i branschen i många år. Först och främst måste du fundera på vad du vill få ut av din försäljning. Är det viktigt med ett så högt slutpris som möjligt eller är det viktigare att få bostaden snabbt sålt och smidigt till ett rimligt pris? Detta är frågor som jag alltid ställer till kunden då alla är i olika situationer i livet. Detta hjälper mig som mäklare att då ‘skräddarsy’ mitt arbete utefter kundens förutsättningar. Jag vill självklart alltid se till att kämpa för högsta möjliga pris men det är inte alla gånger det är möjligt. Vissa har inte förutsättningarna att få bostaden i tipp topp eller superstylade trots att vi kan hjälpa till så mycket det går i vår tjänst men allt kostar ju.

Men för dig som verkligen vill toppa chansen för ett högt pris så bör du tänka på detta, eller snarare lägga krut på dessa saker, inga ursäkter!

 1. Se till att röja där hemma! Bort med allt som inte behövs inför en försäljning. Bort med oönskade kartonger, skräp, töm bokhyllan som har alldeles för mycket böcker, är du hobbyflorist så bort med nästan alla blommor från fönstret. Rulla upp alla persienner så att ljuset får komma in.
  Det är lätt att bli hemmablind därför erbjuder vi alltid en konsultation inför fotografering och försäljning. Våra stylister vet vad de pratar om så lyssna på dem 😀
 2. Om du har småfix därhemma så som listor som inte blivit monterade, en golvplanka är i sönder eller dörrkarmar behöver målas, FIXA DET! Allt sådant ger ett snyggare intryck och en fräschare upplevelse åt kunden.
 3. Ta bort alla privata bilder så som familjefoto. Det blir tyvärr alldeles för personligt vid en försäljning och som köpare vill man känna in sig själv i bostaden, inte komma hem till någon på besök. Det är lite som fönstershopping.
 4. Om man har djur så se till att dofter försvinner. Detta är väldigt svårt att kanske känna när man bor i bostaden. Men tyvärr är det så att både hund och katt avger sina dofter. Vissa mer än andra. Se om du kan ha någon som passar familjemedlemmen under den tiden då bostaden säljs. Jag har stött på många kunder på visningar som är känsliga och alltid kommenterar detta. Verkligen inga undantag utan ren fakta. Är du rökare, se till att inte röka på balkongen eller inomhus för den delen. Detta drar ner värdet på bostaden enormt mycket.
 5. Måla bostaden. Om det var några år sedan som du målade om så kan det vara dags att göra en uppfräschning inför försäljning. Om du har en fondvägg i en väldigt stark kulör som kanske inte tilltalar majoriteten av människor, se då till att måla om rummet i en och samma färg. En neutral färg som t ex vit. Kanske tråkigt för dig som är färgstark men nu måste du tänka försäljning. Detsamma gäller om du har väldigt mörka färger i resten av bostaden. Det är den hårda sanningen, du måste måla om!
 6. Om du har ett gammalt badrum, se vad du kan göra med enkla medel. Om fogen ser lite tråkig ut på något ställe, tvätta den med medel som går att köpa för just missfärgning av fog. Att renovera badrum är dyrt, men är faktiskt inget som behövs alla gånger för att få bra betalt. Köp nya fina handdukar, tvål, lite fina badrumstillbehör och det känns spait. Om du har duschdraperi som ser gammalt ut, köp ett nytt. In med någon fin blomma också!
 7. Glöm inte balkongen/trädgården/altanen! Detta är självklart viktigt. Pynta med fina blommor och annat fint. Det behöver inte vara mycket men det ger ett helhetsintryck av hela bostaden.
 8. Jag har varit med om många försäljningar där säljaren gömmer allt i klädkammaren. Försök att undvik detta. Packa istället ihop saker som du kan ställa i förrådet. Se till att göra klädkammaren fin. Också en liten detalj som ger en fin upplevelse åt kunden. Plus, det blir mycket bättre för mäklaren att sälja in din bostad än att öppna klädkammaren för att visa men få en chock av allt som är intryckt. Det blir alltid konstig stämning med kunden som är på visning trots att de är medvetna om att det bor någon i bostaden.
 9. Självklart städa din bostad. Fönster som inte putsas eller speglar som är smutsiga kommer att synas på bild. Köksluckor, rostfria vitvaror som spis, kyl, frys etc är också något som syns på bild om de inte torkas av ordentligt.
Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Jag tror faktiskt att jag har fått med det viktigaste. Alla punkter gäller hus såväl som lägenhet. Hus kan det förekomma kanske lite mer jobb då det oftast är större bostad. Lycka till! Kommentera gärna i kommentarsfältet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *