• Inredning,  Tips & Råd

  Feng shui och färger

  Våra hem är nog det som står högst på listan av vad vi prioriterar i Skandinavien. Vi älskar att investera i rätt bostad, renoveringar och inredning. Jag la upp detta förra veckan på instastories, istället för att skriva en gång till så kopiera jag bara över. Hoppas ni kan se texten 😀

 • Bostadsmarknaden,  Bostadsrätter,  Karriär,  Tips & Råd

  För dig som bor i bostadsrätt

  Jag la upp lite nyttig fakta på Instagram åt er på som bor eller ska flytta in i bostadsrätt. Och jag tänker att den faktan ska självklart in här också. Det finns ju vissa saker att tänka på när man t.ex flyttar från hyresrätt till br. I hyresrätt är det ju väldigt bekvämt då man har inte så mycket ansvar men br finns det vissa saker att tänka på. Här är fem punkter som är vanliga problem man bör tänka på.

 • Bostadsförsäljningar,  Karriär,  Tips & Råd

  Vad kan du göra för att öka chanserna till ett bättre slutpris på din bostad?

  Photo by Olena Sergienko on Unsplash

  Detta är en intressant fråga och som MÅNGA undrar över. Kanske tänker man att det ska inte spela någon roll men det gör det. Och det finns saker som faktiskt ger dig ett bättre slutpris idag. Jag ska skriva upp lite punkter till er som jag vet med mig av erfarenhet efter att nu ha varit i branschen i många år. Först och främst måste du fundera på vad du vill få ut av din försäljning. Är det viktigt med ett så högt slutpris som möjligt eller är det viktigare att få bostaden snabbt sålt och smidigt till ett rimligt pris? Detta är frågor som jag alltid ställer till kunden då alla är i olika situationer i livet. Detta hjälper mig som mäklare att då ‘skräddarsy’ mitt arbete utefter kundens förutsättningar. Jag vill självklart alltid se till att kämpa för högsta möjliga pris men det är inte alla gånger det är möjligt. Vissa har inte förutsättningarna att få bostaden i tipp topp eller superstylade trots att vi kan hjälpa till så mycket det går i vår tjänst men allt kostar ju.

  Men för dig som verkligen vill toppa chansen för ett högt pris så bör du tänka på detta, eller snarare lägga krut på dessa saker, inga ursäkter!

  1. Se till att röja där hemma! Bort med allt som inte behövs inför en försäljning. Bort med oönskade kartonger, skräp, töm bokhyllan som har alldeles för mycket böcker, är du hobbyflorist så bort med nästan alla blommor från fönstret. Rulla upp alla persienner så att ljuset får komma in.
   Det är lätt att bli hemmablind därför erbjuder vi alltid en konsultation inför fotografering och försäljning. Våra stylister vet vad de pratar om så lyssna på dem 😀
  2. Om du har småfix därhemma så som listor som inte blivit monterade, en golvplanka är i sönder eller dörrkarmar behöver målas, FIXA DET! Allt sådant ger ett snyggare intryck och en fräschare upplevelse åt kunden.
  3. Ta bort alla privata bilder så som familjefoto. Det blir tyvärr alldeles för personligt vid en försäljning och som köpare vill man känna in sig själv i bostaden, inte komma hem till någon på besök. Det är lite som fönstershopping.
  4. Om man har djur så se till att dofter försvinner. Detta är väldigt svårt att kanske känna när man bor i bostaden. Men tyvärr är det så att både hund och katt avger sina dofter. Vissa mer än andra. Se om du kan ha någon som passar familjemedlemmen under den tiden då bostaden säljs. Jag har stött på många kunder på visningar som är känsliga och alltid kommenterar detta. Verkligen inga undantag utan ren fakta. Är du rökare, se till att inte röka på balkongen eller inomhus för den delen. Detta drar ner värdet på bostaden enormt mycket.
  5. Måla bostaden. Om det var några år sedan som du målade om så kan det vara dags att göra en uppfräschning inför försäljning. Om du har en fondvägg i en väldigt stark kulör som kanske inte tilltalar majoriteten av människor, se då till att måla om rummet i en och samma färg. En neutral färg som t ex vit. Kanske tråkigt för dig som är färgstark men nu måste du tänka försäljning. Detsamma gäller om du har väldigt mörka färger i resten av bostaden. Det är den hårda sanningen, du måste måla om!
  6. Om du har ett gammalt badrum, se vad du kan göra med enkla medel. Om fogen ser lite tråkig ut på något ställe, tvätta den med medel som går att köpa för just missfärgning av fog. Att renovera badrum är dyrt, men är faktiskt inget som behövs alla gånger för att få bra betalt. Köp nya fina handdukar, tvål, lite fina badrumstillbehör och det känns spait. Om du har duschdraperi som ser gammalt ut, köp ett nytt. In med någon fin blomma också!
  7. Glöm inte balkongen/trädgården/altanen! Detta är självklart viktigt. Pynta med fina blommor och annat fint. Det behöver inte vara mycket men det ger ett helhetsintryck av hela bostaden.
  8. Jag har varit med om många försäljningar där säljaren gömmer allt i klädkammaren. Försök att undvik detta. Packa istället ihop saker som du kan ställa i förrådet. Se till att göra klädkammaren fin. Också en liten detalj som ger en fin upplevelse åt kunden. Plus, det blir mycket bättre för mäklaren att sälja in din bostad än att öppna klädkammaren för att visa men få en chock av allt som är intryckt. Det blir alltid konstig stämning med kunden som är på visning trots att de är medvetna om att det bor någon i bostaden.
  9. Självklart städa din bostad. Fönster som inte putsas eller speglar som är smutsiga kommer att synas på bild. Köksluckor, rostfria vitvaror som spis, kyl, frys etc är också något som syns på bild om de inte torkas av ordentligt.
  Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

  Jag tror faktiskt att jag har fått med det viktigaste. Alla punkter gäller hus såväl som lägenhet. Hus kan det förekomma kanske lite mer jobb då det oftast är större bostad. Lycka till! Kommentera gärna i kommentarsfältet.

 • Karriär,  Tips & Råd

  Pantbrev & Lagfart

  Om man ska köpa hus så är detta två nya ord som många inte känner till. Man kanske har hört om det men man förstår inte. Och vet ni vad? Det är helt okej! För när jag studerade till fastighetsmäklare så förstod jag det aldrig helt på universitetet men när jag väl började arbeta och förmedla fastigheter, då trilla poletten ner. Jag ska sammanställa det enkelt här, eller så bra det går 😀

  Låt oss börja med Pantbrev:

  När du lånar pengar för att köpa en ny fastighet* eller när du ta ytterligare lån på en fastighet du redan äger, vill banken ha en säkerhet – det vill PANT – för bolånet. Då kan du använda fastigheten som du köper eller den du redan äger, som säkerhet. Men eftersom du inte fysiskt kan lämna in fastigheten till banken så blir lösningen ett pantbrev.
  Pantbrevet är ett juridiskt bevis på att banken har en säkerhet i den belånade delen av din fastighet, och för att få pantbrevet gör du en inteckning på ett visst belopp i fastigheten. Om du missköter amorteringen eller betalningen av bolåneräntan kan banken begära utmätning* i din fastighet vilket betyder att du kan bli tvungen att sälja den.

  Hur stor pantbrevskostnaden blir beror på om huset har tidigare pantbrev eller inte. Om huset inte har några pantbrev består kostnaden för ett nytt pantbrev av en stämpelskatt på 2 % av pantbrevets belopp, och en avgift på 375 kr. Så om du lånar 2 miljoner till en bostad, blir pantbrevets kostnad 40 375 kr ( 0,02 * 2000 000 + 375).
  Kostnaden om bostaden har gamla pantbrev blir annorlunda. Det är vanligt att fastigheten redan har pantbrev från tidigare ägare, eftersom pantbrev alltid är knutna till fastigheten. När du köper huset tillfaller tidigare pantbrev dig. Om du vill låna på ett högre belopp än vad huset tidigare varit intecknat till behöver du ett nytt pantbrev för mellanskillnaden. Därför är gamla pantbrev med höga belopp bra, eftersom kostnaden för det nya pantbrevet då inte blir lika stor. Säg att du behöver låna 2 miljoner kr och det redan finns ett pantbrev på 500 000 kr, då behöver du bara öppna ett nytt pantbrev på 1,5 miljon kr, vilket kommer att kosta dig 30 375 kr (0,02* 1 500 000 + 375).

  Nu går vi över till Lagfart:

  En lagfart är ett bevis på vem som äger en fastighet. När du köper eller blir ägare till en fastighet måste du enligt lag registrera överlåtelsen inom tre månader genom att ansöka om lagfart. Samma sak gäller vid överlåtelse av tomträtter, där du behöver göra en ansökan om inskrivning av tomträttsinnehav. Om inte din bank hjälper dig med lagfartsansökan kan du ansöka själv hos Lantmäteriet, som sköter fastighetsregistret i Sverige.

  Priset för att registrera lagfart för en fastighet eller inskrivning av en tomträtt är dels en expeditionsavgift på 825 kr, dels en stämpelskatt som beräknas på köpeskillingen. För att få veta hur mycket stämpelskatten blir tar du det högsta beloppet av husets försäljningspris eller taxeringsvärde från året före du ansöker, och multiplicerar med 1,5%. Bolag eller juridiska personer betalar istället 4, 25%.

  Jag hoppas att detta kan hjälpa dig som letar efter hus och har haft svårt att förstå dessa två viktiga saker. Kommentera gärna och fråga om du inte har förstått det helt så ska jag se om jag kan göra det ännu lättare!

  *Fastighet – Den civilrättsliga definitionen av fastighet framgår av första kapitlet jordabalken. Fast egendom är jord som är indelad i fastigheter och att till fastighet hör allmänna fastighetstillbehör, byggnadstillbehör och industritillbehör (1 kap. 1 § JB).

  *Utmätning – Det är när Kronofogden har beslutat att använda en del av det du äger till att betala din skuld.

 • Karriär,  Tips & Råd

  Anticimex erbjuder livemöten via Skype-video

  Photo by Terrah Holly on Unsplash

  Jag blir matad med information från företag om hur de nu måste ändra sitt arbetssätt på grund av coronaviruset. Jag kan inget annat än att hålla med då livet måste fortsätta. Istället för fysiska möten så anpassar Anticimex besiktningsmöjligheter genom videosamtal. Det intressanta med allt detta är att vi har ju haft dessa möjligheter länge men inte tagit till nytta av det som vi måste göra nu. Jag undrar om det kommer fortsätta efter att allt är över. Vår planet har ju återhämtat sig fint eftersom vi människor är nu lite på paus. Kanske är videosamtal ett alternativ också för att hjälpa vår planet?

  Photo by Joshua Ness on Unsplash

  Ett husköp är stort för många av oss och då det är väldigt viktigt med besiktning. En besiktning ska hjälpa säljaren eller köparen att se hur huset mår. I dessa tider är man rekommenderad att undvika för mycket möten, men Anticimex utföra besiktning då via livemöten per Skype. Det räcker med att säljaren öppnar upp för besiktningsmannen om de ska ha en förbesiktning inför sin försäljning. Under tiden för besiktning kan säljaren vara ute i trädgården eller göra något annat där hemma.

  Photo by Alexander Andrews on Unsplash

  För husköparen finns en omfattande undersökningsplikt, vilket innebär att man ska undersöka huset ordentligt innan köpet. Anticimex erbjuder vanligtvis genomgång av besiktningen på plats i huset för att hjälpa köparen med detta. Här hjälper de till via Skype och går igenom besiktningen på detta sätt. Detta är ett jättebra alternativ och blir minst lika bra som om man skulle befinna sig där.
  Lycka till med husköpet!

 • Karriär,  Tips & Råd

  Bostadsvärdering via facetime

  Eftersom det är lite tuffa tider framför oss så finns det massor av alternativ hur vi kan jobba idag. Det är tur att vi faktiskt är så digitala.

  Jag kommer att ha ett möte på distans nästa vecka. Eftersom kunderna ska sälja men är sjuka så har vi kommit överens om att de ska skicka bilder och sedan ha ett facetime möte med mig. På detta sätt kan vi fortfarande jobba på och inte oroa oss för marknaden. Det viktiga för er som funderar på att sälja, måste sälja eller vill förbereda en försäljning, känner till att det finns alternativ. Allt stannar inte utan det går att lösa. Uppdatera er gärna kring bostadsmarknaden om ni är oroliga. Jag ska försöka dela så mycket som möjligt till er så att ni får en uppdatering. Vi se på facetime!